Jesień to czas, gdy polskie lasy wypełniają się zapachem ściółki i krokami grzybiarzy.


Dłonie dziecka trzymające wielki okaz grzyba


W naszym kraju rośnie ponad 3000 gatunków grzybów, z czego około 1300 uznawanych jest za jadalne, a ponad 200 – za trujące, w tym także kilka wyjątkowo niebezpiecznych, mogących prowadzić nawet do śmierci.

Każdy miłośnik grzybobrania ma swoje sekrety i ulubione miejsca, które często owiane są nutką tajemnicy.

Warto przypomnieć o tym, że zbieranie grzybów powinno być odpowiedzialne i bezpieczne.

To nie tylko piękna tradycja, ale też aktywność wymagająca wiedzy i ostrożności.

Praktyczne wskazówki, jak świadomie zbierać grzyby, można znaleźć tutaj: www.gov.pl/web/edukacja-ekologiczna/jak-swiadomie-zbierac-grzyby2

W naszych lasach trafiają się prawdziwe perełki – okazy, które zachwycają swoim wyglądem i rozmiarem.

Kto natknie się na taki grzyb, może śmiało mówić o wielkim szczęściu.